SÅDAN OPVARMER DU DIN LEJLIGHED 

 

Fyringssæsonen går fra 15. oktober til 15. maj. Det kan der dog ændres på, hvis vejret er usædvanligt koldt.
Når fyringssæsonen er ovre, er det en god ide at lukke helt op for ventilerne på radiatorerne, så de ikke sætter sig fast, når der skal fyres igen.

 

Standard råd om opvarmning

Stuetemperaturen bør ikke overstige 21°C! Hver ektra streg giver 5-6% større varmeudgift. I mindre benyttede rum er 15°C nok. Om natten og under bortrejse kan det være fornuftigt at skrue lidt ned for varmen.  

Åbn aldrig kun én radiator for fuld varme, hvis der er flere radiatorer i rummet. Det er mere ønokomisk at åbne alle radiatorer for svag varme - også selv om en enkelt let kunne klare behovet. Risler din radiator? Dette fjernes ved at "lufte" radiatorerne ud - man åbner luftskruen på radiatoren lidt. Hold en klud under for envetuelle dryp.  


Luft ud dagligt! Det giver et bedre indeklima. Bedst er det med gennemtræk og minimum 2-3 minutter. Husk at lukke for termostaten imens. Åbentstående eller utætte vinduer i opvarmede rum giver et unødvendigt højt varmeforbrug.  

emperaturen på det varme brugsvand bør ikke overstige 50°C. Ved højere temperaturer opstår der risiko for kalkdannelser i varmtvandssystemet og dermed tilstening af varmtvandsbeholderen. Det øger varmeudgiften.

Rigtig isolering sparer på varmeforbruget. Sørg derfor for, at varmtvandsrør, ydermure og lofter er godt isoleret. Vælg termoruder eller dobbeltruder.  Check også, at døre og vinduer er helt tætte. Kontakt viceværten hvis tætningslisterne til vinduerne er utætte.

Kontrollér dit forbrug     
ejledning til varmefordelingsmåler  Hvad du gør har stor betydning for størrelsen af din varmeregning. Kontrollér dit forbrug jævnligt ved at aflæse måleren - benyt aflæsningsskemaet, du har fået tilsendt sammen med din årsopgørelse eller flytteopgørelse. 

Vedrørende Siemens elektroniske varmefordelingsmålere, der tæller ved lukket radiator

Når en radiator er lukket på thermostatventilen, så passerer der altid en lille smule varmt radiatorvand igennem ventilen alligevel. Dette kan give sig udslag i et minimalt forbrug på varmefordelingsmåleren

Hvis en lodretgående eller vandretgående varmestreng passerer tæt forbi en radiator, så vil der -selvom radiatorventilen er lukket - altid foregå en afsmitning af varmen fra strengen til radiatoren, når strengen er varm. Strengen er varm, når der er forbrug længere oppe eller længere henne på  samme streng. Den varme, der overføres til radiatoren på denne måde, bliver også registreret af varmefordelingsmåleren, men der vil også her være tale om et minimalt forbrug.

Hvis en radiator på et badeværelse er lukket, så kan man godt risikere, at varmefordelingsmåleren alligevel vil blive påvirket i følgende situation: Hvis beboeren - efter et langt, varmt bad - åbner et vindue eller en dør for udluftning efter badet. Der vil ske det, at radiatoren langsomt opvarmes af luften under badning. Luften i badeværelset kan blive op til 30 grader varm under ved badning. Ved udluftningen afkøles luften hurtigere end radiatoren. Når varmefordelingsmåleren registrerer, at radiatoren er mere end 3 grader varmere end luften, så begynder måleren at tælle, fordi dette normalt betyder, at der er blevet åbnet for radiatoren.

Den samme situation kan opstå i et køkken, hvor der bliver udluftet efter bagning eller kogning. Den varme, der i disse situationer registreres på måleren udgør et minimalt forbrug - men i dette tilfælde er der altså tale om et falsk forbrug. Man vil kunne undgå dette ved at køle luften langsomt ned / lufte langsomt ud, men hurtig udluftning altid er det mest effektive.

Ovennævnte 3 forhold kan altså bevirke, at måleren tæller, når der ikke er tændt for radiatoren.